250717908
Cars For Everyone, Anytime & Anywhere – KLezCar
Cars For Everyone, Anytime & Anywhere – KLezCar

Cara Jimat Minyak Kereta Dengan Berkesan

Sudah pasti ramai antara anda yang mencari pelbagai alternatif untuk menjimatkan minyak kereta dengan berkesan.  Mana tidaknya, jika dikira-kira kos perjalanan anda, pastinya minyak kereta memakan lebih banyak kos dibandingkan dengan kos makan minum sepanjang perjalanan jarak jauh anda pulang ke kampung, bercuti dan sebagainya.

Terdapat banyak alternatif yang boleh anda usahakan dalam mengurangkan kos minyak kereta setiap kali anda memandu.  Ia melibatkan cara pemanduan anda, jenis kereta yang digunakan, langkah-langkah tambahan yang perlu dilakukan dalam pemantauan kualiti kereta dan lain-lain lagi.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Cara Jimat Minyak Kereta Dengan Berkesan

Ada kes dimana pemandu menyewa kereta sewa yang murah tetapi bingung kerana ia memakan kos yang besar dari segi minyak kereta.  Nak jimat kos sewa kereta, akhirnya kena keluar duit lebih untuk minyak kereta.  Sebenarnya, jika anda khuatir kereta sewa murah yang anda gunakan memakan minyak yang banyak atau tidak, terdapat beberapa cara jimat minyak kereta dengan berkesan untuk kereta sewa yang anda sewakan. Sama juga seperti kereta milik anda sendiri, masing-masing mempunya cara jimat kereta yang mudah dan berkesan.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

#1 Perlahankan Kereta Tanpa Brek

Apabila kereta anda sudah menghampiri kereta depan, anda boleh perlahankannya tanpa menekan brek dengan kerap. Kekerapan menekan brek menyebabkan minyak keluar dengan cepat dan banyak. Elak brek kereta dengan kerap merupakan salah satu cara jimat minyak kereta dengan berkesan.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

#2 Biarkan Enjin Panas Sebelum Bergerak

Anda perlu memastikan enjin dipanaskan terlebih dahulu selama 30 minit sebelum menggerakkan kereta.  Kemudian, gerakkan kereta tanpa menekan pedal dengan kuat kerana tekanan pedal yang kuat menyebabkan minyak ditarik lebih banyak.  Cara jimat minyak kereta dengan berkesan ini sangat mudah dimana anda cuma perlu tunggu enjin panas sebelum bergerak.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

#3 Matikan Enjin Jika Perlu

Sekiranya anda berhenti dimana-mana untuk berehat atau menunggu penumpang, rakan-rakan dan sebagainya, anda boleh mematikan enjin terlebih dahulu kerana walaupun kereta tidak bergerak, enjin yang hidup akan menyebabkan minyak turun. Matikan enjin jika perlu boleh membantu anda menjimatkan minyak kereta dengan berkesan.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

#4 Kurangkan Berat Atau Beban Yang Dibawa Oleh Kereta

Kereta akan menggunakan tenaga yang lebih banyak sekiranya barang yang dibawa oleh kereta amat berat, besar dan banyak.  Ia akan menekan tenaga kereta dan kereta lebih cenderung untuk menggunakan minyak yang jauh lebih banyak daripada biasa. Oleh itu, penting bagi anda meringankan beban didalam kereta untuk menjimatkan minyak dengan berkesan.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

#5  Menggunakan Gear Yang Sesuai Pada Situasi Tertentu

Anda perlu menggunakan gear yang sesuai pada situasi tertentu sekiranya ingin kereta lebih jimat minyak.  Untuk pengetahuan anda, gear yang tinggi harus digunakan ketika menaiki bukit dan sebagainya. Sekiranya anda menggunakan gear yang rendah untuk menaiki bukit, kemungkinan kereta akan menarik hampir 50% minyak kereta pada waktu itu. Cara jimat minyak kereta dengan berkesan bergantung kepada penggunaan gear yang sesuai pada situasi dan perjalanan anda.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

#6  Mengisi Tayar Kereta Dengan Tekanan Angin Yang Betul

Kereta tanpa tekanan angin yang mencukupi akan lebih cenderung merasa berat dan diam-diam ia akan menyebabkan minyak digunakan secara berlebihan daripada biasa. Penggunaan minyak akan meningkat hampir 40% sekiranya tayar kereta kurang tekanan angin.  Amat penting untuk anda sentiasa memastikan tekanan angin sering diisi dengan betul dan baik pada tayar kereta untuk jimat minyak.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

#7  Sentiasa Servis Kereta Pada Waktunya

Anda harus memastikan kereta anda perlu di servis pada waktu yang ditetapkan supaya tiada masalah kerosakan atau teknikal yang berlaku pada kereta. Bukan itu sahaja, sebenarnya, sedutan minyak dari kenderaan anda juga adalah disebabkan sistem penyelenggaraan yang tidak tepat pada masanya. Mungkin tiba waktu yang anda perlu servis kereta tetapi anda tangguhkan, lama kelamaan ia akan memberi kesan kepada penyedutan minyak kereta.  Cara jimat kereta dengan berkesan salah satunya adalah sentiasa servis kereta pada waktunya.

Hendak berjalan jauh dan berjimat cermat dari segi pengisian minyak kereta, anda harus memilih kereta yang tepat dan lebih jimat minyak kereta sepanjang perjalanan anda.  Jangan risau, sekiranya kereta anda menggunakan minyak yang banyak serta mempunyai tangki minyak yang besar, anda boleh menggunakan cara-cara jimat minyak kereta dengan berkesan yang telah dikongsikan tadi.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Kereta Sewa Pun Lebih Jimat Minyak

Tahukah anda cara jimat minyak kereta dengan berkesan boleh anda terapkan dengan mudah walaupun anda hanya menggunakan kereta sewa sahaja.  Mungkin kos kereta sewa dan minyak kereta lebih murah berbanding kereta anda yang memakan kos minyak yang lebih besar.  Antara kereta yang menjimatkan minyak adalah Perodua Axia, Perodua Myvi, Proton Iriz, Bezza, Honda City dan macam-macam lagi.

Pilihan tepat sekiranya anda ingin mendapatkan kereta sewa yang lebih jimat minyak dan murah adalah menggunakan perkhidmatan kereta sewa Klezcar.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Klezcar | Kereta Sewa Jimat Minyak

Kereta Sewa Klezcar adalah sebuah perkhidmatan kereta sewa yang menawarkan kereta sewa jenis jimat minyak dan termurah di pasaran. Syarikat kereta sewa yang berpengalaman lebih dari 10 tahun dan mempunyai 70 cawangan di seluruh Malaysia ini menawarkan pelbagai jenis kereta sewa yang jimat minyak dan berkualiti.  Kereta sewa Klezcar membuka peluang untuk anda mendapatkan kereta jimat minyak dari jenis kompak sehinggalah kereta mewah.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Jenis Kereta Sewa Klezcar

Kereta sewa Klezcar murah dan jimat minyak ini terdiri dari pelbagai jenis kereta termasuk kereta MPV dan juga Van.  Anda yang ingin menaiki kereta dengan ramai bilangan penumpang juga boleh mendapatkan kereta yang lebih besar mengikut keselesaan anda.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Kereta Sewa Jenis Kompak

Kereta sewa jenis kompak lebih kecil berbanding kereta jenis lain dimana kereta ini lebih sesuai dinaiki anda secara solo atau dalam kelompok yang kecil.  Sudah pasti kereta sewa ini jimat minyak dan murah untuk anda dapatkan.  Sebagai contoh, kereta Axia, Myvi dan Proton Iriz adalah kereta jenis kompak yang jimat minyak.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Kereta Sewa Jenis Sedan

Kereta sewa jenis sedan muat dinaiki oleh 5 atau 6 orang di samping mempunyai ciri-ciri keselamatan dan keselesaan untuk pengguna.  Kereta yang tampak lebih eksklusif dan menjadi pilihan ramai ini mempunyai sistem enjin terbaik dan jimat minyak dengan lebih berkesan.  Memandu kereta sedan seperti Toyota Vios dan Honda City amat menyeronokkan!

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Kereta Sewa Jenis MPV

Ramai yang tertanya-tanya adakah kereta sewa jenis MPV mudah didapati? Ya, kereta sewa Klezcar juga menawarkan kereta sewa jenis MPV seperti Toyota Alphard, Toyota Estima, Hyundai Starex juga Minivan Hiace.  Nak pergi rombongan, kenduri, pindah rumah, bercuti atau perlu ruang yang lebih, amat sesuai untuk anda gunakan kereta sewa jenis MPV.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Perkhidmatan Kereta Sewa Klezcar

Perkhidmatan kereta sewa Klezcar yang boleh anda dapatkan bergantung kepada situasi perjalanan dan tujuan anda menyewa kereta sewa Klezcar.  Terdapat 2 jenis perkhidmatan kereta sewa Klezcar iaitu memandu sendiri dan juga perkhidmatan Chauffeur untuk memudahkan perjalanan anda. Jom kita lihat kedua-dua servis ini.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Memandu Sendiri Kereta Sewa Klezcar

Kereta sewa Klezcar yang anda pilih boleh terus digunakan pada hari tempahan dan anda bebas memandu sendiri kereta tersebut ke destinasi anda. Namun, anda harus pulangkan kereta sewa tersebut pada tarikh dan masa yang telah ditetapkan.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Perkhidmatan Chauffeur Kereta Sewa Klezcar

Kereta Sewa Klezcar turut menyediakan perkhidmatan Chauffeur dimana anda boleh menyewa kereta beserta pemandu kereta sewa sekaligus bagi memudahkan mereka untuk mengambil dan menghantar anda ke tempat yang anda mahukan.  Mungkin anda perlu menjaga anak, menguruskan client atau menjemput seseorang, adalah lebih elok anda menggunakan perkhidmatan kereta sewa beserta pemandunya.  Pemandu kereta sewa Klezcar sangat ramah dan mesra serta memahami perjalanan yang anda mahukan.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Kelebihan Kereta Sewa Klezcar

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Kereta Sewa Klezcar Jimat Minyak

Rugi kan kalau bayar lebih untuk kos perjalanan jika anda boleh buat penjimatan? Klezcar car rental menyediakan kereta sewa jimat minyak dan anda tidak perlu runsing lagi dengan kos minyak kereta dan sebagainya. Cara jimat minyak kereta dengan berkesan juga boleh anda aplikasikan untuk menurunkan kos perjalanan anda sepanjang bercuti.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Kereta Sewa Klezcar Murah Dan Mempunyai Diskaun

Anda boleh mendapatkan kereta sewa Klezcar dengan harga yang sangat rendah dan berpatutan disamping ia mempunyai diskaun sekiranya anda menggunakannya dalam tempoh yang lebih panjang seperti mingguan atau bulanan.  Inilah masanya untuk anda jimatkan kos perjalanan anda dengan lebih mudah.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Kereta Sewa Klezcar Berkualiti Dan Baru

Pelbagai jenis kereta sewa Klezcar yang disediakan bagi memudahkan anda membuat pilihan yang bersesuaian dengan anda.  Kereta sewa Klezcar amat berkualiti dari segi enjin, tekanan, sistem pemanduan dan sebagainya malah ia juga dapat dilihat dalam keadaan yang seolah-olah baru, bersih dan wangi.  Semua orang selesa menaikinya untuk perjalanan yang jauh mahupun dekat.

‍‍‍‍‍‍ ‍‍ ‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Kereta Sewa Klezcar Menyediakan Perkhidmatan Yang Menyeluruh

Anda boleh dapatkan kereta sewa Klezcar di serata negeri di seluruh Malaysia.  Ke mana sahaja tempat yang anda pergi, pasti perkhidmatan kereta sewa Klezcar juga terdapat disana. Anda tidak perlu risau untuk mencari kereta sewa sekiranya perlu ke Pahang, Kuala Lumpur, Perak dan sebagainya bertukar-tukar.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Sistem Tempahan Kereta Sewa Klezcar Yang Mudah Disediakan

Sistem tempahan kereta sewa Klezcar yang disediakan sangat mudah, sistematik dan efektif. Anda boleh menempah kereta sewa secara online dengan mengisi maklumat yang diperlukan di dalam sistem tempahan yang telah disediakan. Pada hari anda mahu sewa kereta tersebut, anda boleh terus datang mengambil di tempat yang anda tetapkan dalam sistem tempahan tempoh hari.

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Jom Tempah Kereta Sewa Klezcar

Tahniah kerana anda berjaya jimatkan kos perjalanan, jimat minyak dan membuat keputusan yang tepat dengan pilihan kereta sewa Klezcar sebagai perkhidmatan untuk anda dapatkan.  Ramai pengguna kereta sewa berpuas hati dengan kereta sewa Klezcar yang telah banyak membantu mereka dalam melancarkan perjalanan mereka.  Anda juga boleh menjadi pengguna yang bijak dengan membuat tempahan kereta sewa dari kereta sewa Klezcar. Jom tempah kereta sewa Klezcar sekarang!

‍ ‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Tempahan Segera klik sini, berikan nombor telefon dan lokasi anda, boleh juga membuat tempahan online di  https://www.klezcar.com .

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

‍‍
‍‍‍‍‍‍ ‍‍

Email    :   enquiry@klezcar.com

Website:  https://www.klezcar.com/

Talian hotline : 1300-88-4040

Hubungi : 013-725 6777

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *