250717908
Cars For Everyone, Anytime & Anywhere – KLezCar
Cars For Everyone, Anytime & Anywhere – KLezCar

Gig Ekonomi: Kebaikan dan Keburukan Peralihan Kerjaya ke Gig Ekonomi

Istilah “Gig Ekonomi” merujuk kepada tenaga kerja yang ditentukan oleh penglibatan jangka pendek, kerja kontrak sementara dan kontrak bebas. 

Oleh itu, gig ekonomi merangkumi pekerja bebas, kontraktor, pekerja sampingan dan sesiapa sahaja yang menjana wang di samping atau memperoleh pendapatan sepenuh masa dengan pelbagai projek jangka pendek, dan bukannya satu pekerjaan sepenuh masa.

 

Berkaitan: 4 Mitos Kami Diajar Tentang Kejayaan

Mulakan dengan sesuatu yang anda tahu bagaimana melakukannya.

Orang mengupah freelancer kerana beberapa sebab, salah satunya ialah mereka pakar dalam sesuatu pekara atau pekerjaan.

Syarikat tidak akan dan tidak mahu melatih anda sepenuhnya seperti kakitangan mereka yang baru, Proses latihan ini memerlukan masa dan wang. 

Sebaliknya, mereka ingin membawa seseorang yang dapat menyelesaikan pekerjaan dengan apa sahaja arahan berdasarkan projek yang harus mereka berikan.

Pada akhirnya, implikasinya adalah bahawa anda seharusnya memahami cara kerja yang dilakukan, anda hanya perlu memenuhi kemahiran anda untuk keperluan jenama atau projek mereka.

Sekiranya anda bergerak dari satu kerjaya ke kerjaya yang lain, anda mungkin beralih dari kumpulan kemahiran semasa anda untuk belajar yang baru, tetapi jangan tinggalkan kemahiran tersebut di pekerjaan terakhir anda. 

Sebagai gantinya, gunakannya untuk terjun ke gig ekonomi dan menjana pendapatan semasa anda mencari pekerjaan yang anda inginkan. 

Dengan cara ini, anda boleh menggunakan kemahiran yang diasah sebagai alat untuk mendapatkan dari titik A ke titik B.

Ingat bahawa ini juga dapat menjadi peluang untuk menguji perairan menggunakan beberapa kemahiran dari masa lalu anda untuk mendapatkan pertunjukan yang akan memberi anda pengalaman untuk ke mana anda ingin pergi. 

Sebagai contoh, Ring melakukan banyak pemasaran perniagaan kecil dalam peranannya yang lalu, tetapi tidak pernah memiliki gelaran pemasaran atau pekerjaan khusus pemasaran. 

Jadi, dia menggunakan pertunjukan bebas dan jangka pendek untuk membina kemahiran tersebut untuk akhirnya mendapat pekerjaan pemasaran sepenuh masa.

“Saya selalu berperanan sebagai generalis yang merupakan gabungan pemasaran, SDM, pengurusan projek dan pentadbir. 

Semasa memikirkan jalan kerjaya saya untuk terus maju, saya tahu bahawa saya ingin memberi tumpuan kepada laluan yang paling dinikmati – pemasaran digital. 

Mula memasuki projek lepas membolehkan saya membina kemahiran yang nyata. 

Saya dapat mengukuhkan kemampuan menulis saya dan akhirnya membuat portfolio artikel bergaris, ”kata Ring.

 

Berkaitan: Cara Membuat Kembali Kerjaya

Ingatlah kemungkinan keramaian sampingan.

Sekiranya anda dapat mengekalkan aliran pelanggan yang konsisten, anda mungkin mahu anda meneruskan pertunjukan, walaupun dengan pekerjaan sepenuh masa yang baru. 

Ini benar terutamanya jika peralihan kerjaya anda bermaksud anda perlu memulakan pekerjaan di peringkat kemasukan dan berusaha kembali.

Itulah sebabnya mengapa bijak untuk memulakan dengan memikirkan kesibukan. 

Sebenarnya, 44 juta orang telah memulakan usaha sampingan mereka sendiri sebagai kaedah untuk menjana pendapatan tambahan. 

Kuncinya adalah memilih keramaian sisi yang mempunyai kaki; sesuatu yang boleh berkembang menjadi penjana pendapatan, sama ada anda mempunyai pekerjaan sepenuh masa atau tidak. 

Sekiranya anda tidak pasti mahu memulakannya, lihat senarai 105 idea hiruk pikuk yang hampir lengkap ini. Pertimbangkan mana yang paling sesuai untuk menggunakan set kemahiran anda sekarang.

Contohnya, menjual foto dalam talian boleh menjadi kaedah yang baik untuk menjana pendapatan pasif jika anda seorang jurugambar. 

Walaupun menjual kek cawan boleh menjadi sempurna bagi orang yang ingin memulakan kedai roti pada suatu hari.

Buat diri anda kelihatan.

Sekiranya anda baru menggunakan permainan hiruk pikuk, anda harus mula membina hubungan. 

Salah satu cara untuk melakukannya adalah dengan membuat profil di pelbagai laman web freelance dan pencari gig, seperti Upwork atau Remote.co.

Ini adalah kaedah terbaik untuk mencari kerja secara aktif dan pasif. 

Secara aktif, anda boleh mencari pertunjukan yang sesuai dengan kemahiran anda, seperti yang anda lakukan dengan carian pekerjaan biasa. 

Sebaliknya, dengan profil yang baik, anda juga dapat mencari pekerjaan secara pasif kerana mereka yang ingin mengisi jawatan dapat menemui anda. 

Sekiranya seseorang menganggap anda sesuai untuk projek, mereka boleh meminta anda untuk menemu ramah.

Itu tidak bermakna anda tidak perlu membuat kerja. 

Ring mendapat kejayaan terbaik dalam mencari pertunjukan di laman web ini ketika dia meluangkan waktu untuk setiap aplikasi. 

“Jangan sesekali menyalin dan menempelkan surat lamaran atau intro blurbs. Sesuaikan respons anda terhadap peranan dan syarikat. 

Sebarang kerja yang saya selamatkan berasal dari penyelidikan pantas mengenai organisasi / kedudukan, atau menulis respons yang mempertimbangkan perihal pekerjaan. 

Buat nada anda sesingkat mungkin dan selalu diakhiri dengan nilai unik yang dapat anda bawa ke projek ini. “

 

Walau bagaimanapun, akhirnya, Ring mengatakan bahawa ia adalah permainan angka, jadi aktifkan permintaan untuk pertunjukan sebanyak yang anda boleh. 

“Semakin banyak pertunjukan yang anda gunakan, semakin baik peluang anda. 

Tetapi, itu tidak bermakna anda boleh menumpukan pada kualiti berbanding kuantiti. 

” Itu bermaksud fokus pada penyelidikan anda dan menyesuaikan aplikasi anda sesuai dengan peranan, seperti yang disarankan oleh Ring.

 

Berkaitan: 5 Tanda Anda dalam Kerjaya yang Salah – dan Cara Membuat Perubahan.

Jangan buat sendiri.

Sekiranya idea untuk membuat profil, mencari pelanggan dan mengekalkan pekerjaan itu terasa menakutkan, ambil jalan lain.

Terdapat banyak cara lain untuk memasuki gig ekonomi tanpa menjadi pekerja bebas atau kontraktor, seperti memandu untuk Uber.

Dengan begitu banyak perkhidmatan seperti ini kini tersedia untuk pengguna, dan banyak perkhidmatan serupa untuk perniagaan juga, terdapat banyak pilihan berdasarkan ketersediaan dan pilihan anda.

 

Contohnya, jika anda ingin berkongsi kereta anda, dan bukannya menjadi pemandu, daftar lah dengan perkhidmatan seperti Hyre atau Turo.

Ini bermaksud bahawa kereta anda boleh disewa – perhatikan bahawa proses penyaringan penyewa adalah luas dan insurans tambahan disediakan untuk kereta anda.

 

Sekiranya anda banyak memandu, pertimbangkan untuk membungkus kereta anda dalam iklan perniagaan.

Perkhidmatan pembungkus kereta ini memerlukan anda memandu sejauh beberapa batu setiap hari, tetapi jika anda banyak memandu, anda juga dapat menjana lebih banyak wang bergantung kepada tempat tinggal anda, iaitu di sebuah bandar di mana lebih banyak orang melihat kereta anda.

 

Pilihan lain adalah menyewa rumah atau bilik di rumah anda di salah satu daripada banyak laman web sewa yang kini tersedia untuk pengguna.

Sekiranya anda menyewa apartmen sekarang, hubungi tuan tanah anda terlebih dahulu.

Dalam banyak kes, mereka tidak membenarkan anda menyewa pangsapuri atau ruang jika anda menyewa.

 

Lompat ke gig ekonomi dengan kedua kaki.

Dunia digital kita yang semakin inovatif telah meletakkan kuasa untuk menjana pendapatan di tangan kita.

Semasa anda beralih ke kerjaya baru, tambahkan kekurangan pendapatan anda dengan pertunjukan jangka pendek atau kesibukan.

Anda bukan sahaja dapat mengawal berapa banyak wang yang anda bawa, tetapi anda akhirnya dapat memperoleh lebih banyak daripada yang anda fikirkan – mengubah sisi anda menjadi perniagaan atau meningkatkan simpanan anda apabila anda mendapat pekerjaan sepenuh masa.

Apa pun kemahiran anda, ada cara untuk menjana pendapatan, jadi pertimbangkan pilihan anda dan terjun ke gig ekonomi dengan kedua kaki.

 

Sekiranya anda berminat untuk memulakan kerjaya!

#GigEkonomi Mulakan kerjaya dalam bidang pengangkutan (transportation) atau penghantaran (Delivery). KLezCar ada menyediakan keperluan utama anda iaitu kereta.

Dapatkan harga sewaan istimewa dari kami serendah dari RM350/minggu (T&C apply)

Hubungi kami untuk keterangan lanjut dan buat tempahan di

013 645 4040

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *