250717908
Cars For Everyone, Anytime & Anywhere – KLezCar
Cars For Everyone, Anytime & Anywhere – KLezCar

Sebab ‘Kereta Tak Boleh Start’ Dan Cara Mengatasinya

Pernahkah anda mengalami masalah kereta tidak hidup atau tak boleh start? Masalah kereta tidak hidup boleh berlaku sekiranya anda tidak menyelenggarakan kereta anda pada waktu sepatutnya malah menggunakan kereta anda berterusan tanpa apa-apa pembaikian, melihat punca masalah dan sebagainya.

Sedikit-sedikit mengalami masalah, akhirnya menjadi masalah besar sehingga tidak dapat start kereta lagi.

Lebih teruk lagi, pada awal pagi kereta anda tidak dapat digunakan untuk menghantar anak-anak ke sekolah, bergerak ke tempat kerja, menyelesaikan urusan penting dan sebagainya.

Boleh jadi juga kereta anda tidak hidup ketika anda dalam perjalanan jauh seperti bercuti, balik kampung dan lain-lain lagi. 

Pasti anda pening memikirkan masalah kereta rosak dan tidak dapat start yang telah pun anda alami. 

Sebelum menghantar ke kedai kereta untuk dibaiki, adalah lebih baik untuk anda ketahui apakah masalah kereta anda sehingga ia tidak boleh start lagi.

Sebab Kereta Tak Boleh Start (Enjin Tidak Boleh Hidup)

ECU Kereta Rosak

Tahukah anda ECU kereta adalah otak atau maklumat untuk menjadikan kereta anda berfungsi dengan sempurna sepenuhnya?

Board ECU seringkali terganggu dengan kapasitor yang telah rosak, bocor dan kotor barangkali menyebabkan board ECU menjadi cair akibat asid dari kapasitor tersebut.

 

Masalah Bateri

Salah satu sebab kereta tidak boleh dihidupkan juga adalah kerana masalah bateri kereta anda yang lemah dan mungkin bateri telah habis.

Tempoh jangka hayat ketahanan bateri berfungsi bergantung kepada jenis bateri yang anda gunakan untuk kereta anda. Terdapat 2 jenis bateri kereta iaitu jenis free maintenance dan juga bateri dengan air.

 

Starter Bermasalah

Perasan tak, setiap kali anda start kereta, bunyi terhasil seperti bunyi besi bergesel atau bunyi yang menyakitkan telinga.

Bunyi sebegitu jugalah yang akan terjadi kepada kereta anda dan menunjukkan starter kereta anda telah haus dan berisiko tidak dapat hidupkan enjin kereta lagi.

Mungkin salah satu sebab kereta anda tak boleh start adalah kerana started yang bermasalah.

 

Timing Belt Hampir Putus

Timing Belt yang hampir putus juga akan menyebabkan kereta anda sudah tidak terdaya untuk hidup dan bergerak. 

Salah satu tanda timing belt anda hampir putus atau longgar adalah ia menghasilkan bunyi-bunyi besi atau sesuatu yang keras di dalam enjin kereta sewaktu anda crank.

Aircond Compressor Tersangkut

Aircond compressor tersangkut atau jammed akan menyebabkan enjin tersekat ketika anda hidupkan enjin atau pada ketika anda memandu kereta. 

Apabila enjin tersekat, sememangnya kereta anda tidak boleh dihidupkan dan dipandu.

Namun, anda terpaksa memotong belting aircond dan power steering sekiranya ingin menggerakkan kereta anda pada waktu itu juga dan kemudian anda harus menukar kompressor dan belting baru.

Jika tidak, aircond tidak akan berfungsi lagi.

 

Cara Mengatasi Masalah Kereta ‘Tak Boleh Start’

Baiki Starter 

Masalah starter kereta rosak boleh diselesaikan dengan mudah dengan cara menghantar kereta ke kedai repair kereta dan menukar starter yang baru.

Anda juga perlu pantau jika terdengar sesuatu bunyi yang pelik setelah anda menghidupkan enjin kereta anda.

 

Tukar Bateri Dan Sentiasa Semak Tahap Ketahanan

Walaupun bateri amat kerap untuk ditukar berdasarkan tempoh ketahanan bateri, namun amat penting bagi anda menyemak semula tarikh terakhir anda tukar bateri supaya kereta tidak mati ketika dalam perjalanan dan sebagainya.

Mungkin ada boleh menukar bateri lebih awal seandainya tempoh masa bateri sudah terlalu lama.

 

Tukar ECU Board atau Kapasitor

Tukar ECU baru tetapi harganya sangat mahal, namun anda boleh tukar kapasitor sahaja selagi board ECU belum musnah dan rosak akibat asid dari kapasitor yang bocor dan pecah. 

Keadaan board ECU dipengaruhi oleh kapasitor dan keadaan dalaman kereta yang tidak boleh kita jangkakan. Oleh itu, penting untuk memandu secara cermat dan tidak terlalu laju.

 

Check Dan Tukar Timing Belt Yang Baru

Seperti yang anda tahu, keadaan timing belt yang hampir terputus atau longgar juga akan menyebabkan enjin kereta sukar untuk dihidupkan dan kereta tak boleh start.

Anda harus teliti dalam menyemak semua keadaan dalaman kereta anda seperti timing belt supaya ia tidak terbiar lama dan menjadi faktor kerosakan kereta anda.

Anda boleh menukar timing belt yang baru jika perlu.

 

Cari Alternatif Kenderaan Lain Untuk Sementara Waktu

Sementara tidak mempunyai kereta untuk ke tempat kerja, menyiapkan urusan anda dan keluarga, anda boleh mencari alternatif kenderaan lain untuk sementara waktu. 

 • LRT – Perlu keluar lebih awal untuk menunggu di station, perlu ke station LRT terlebih dahulu sebelum ke destinasi anda
 • Teksi – Bayaran lebih mahal dan tidak berbaloi untuk pergi dan balik ke rumah anda.
 • Bas – Perlu menunggu lama, penuh dengan penumpang dan perlu bersiap lebih awal
 • Kereta Sewa – Boleh menaiki bersama keluarga dan menghantar anak ke sekolah, isteri ke tempat kerja dan lain-lain lagi.

 

Mungkin sukar untuk anda menggunakan perkhidmatan awam seperti LRT, teksi, bas dan lain-lain, apa kata anda menggunakan salah satu perkhidmatan kereta sewa terbaik di Malaysia yang menjadi perhatian ramai akhir-akhir ini.

 

Kereta Sewa Klezcar | Perkhidmatan Kereta Sewa Mudah Dan Pantas

Kereta sewa Klezcar adalah kereta sewa terbaik di Malaysia yang sangat mudah dan pantas dalam setiap perkhidmatan. 

Anda boleh mendapatkan perkhidmatan kereta sewa Klezcar untuk menjalankan rutin harian anda seperti biasa walaupun kereta perlu dihantar ke bengkel. Mana tahu, anda ada sesuatu yang penting untuk diuruskan pada hari tersebut. 

Untuk pengetahuan anda, kereta sewa Klezcar adalah syarikat kereta sewa terbesar yang mempunyi 2000 buah kereta dengan pelbagai jenis tersedia untuk di sewa.

Mereka mempunyai 130 cawangan di serata Malaysia dan sudah lebih 10 tahun berkhidmat.

Pilihan Jenis Kereta Dan Kadar Sewa Terlalu Rendah

Anda boleh terus ke laman web klezcar.com untuk memilih mana-mana kereta pilihan anda dan jangan terkejut sekiranya kadar sewa kereta sewa Klezcar terlalu rendah, murah dan berpatutan. 

Kereta sewa Klezcar juga telah menyediakan pelbagai jenis kereta yang boleh anda dapatkan sama ada bersaiz besar atau kecil dan pelbagai jenis model kereta yang menjadi pilihan anda.

 

Kereta Sewa Klezcar Meliputi Seluruh Malaysia

Kereta sewa Klezcar bermula dengan menyediakan perkhidmatan kereta sewa di 5 lokasi iaitu Petaling Jaya, Gombak, Bandar Tasik Selatan dan Shah Alam.

Seterusnya Kereta sewa Klezcar juga telah berkembang di beberapa  buah negeri seperti Johor, Pulau Pinang, Melaka dan sebagainya termasuklah negeri anda.

Klezcar amat aktif beroperasi di semenanjung Malaysia dan menjadi pilihan ramai pengguna.

 

Perkhidmatan Kereta Sewa Klezcar Mudah Dan Senang

Klezcar juga menawarkan perkhidmatan kereta sewa yang pantas, mudah dan senang dengan cara anda perlu tempah terlebih dahulu dan mereka akan menghantar kereta ke lokasi anda atau berhampiran dengan anda.

Anda juga boleh datang ke mana-mana cawangan Klezcar berdekatan anda untuk mendapatkan kereta.  Paling penting sekali, anda boleh jadikan kereta sewa Klezcar sebagai alternatif kenderaan untuk beberapa hari sementara menunggu kereta anda siap dibaiki.

 

Kelebihan Perkhidmatan Kereta Sewa Klezcar

Terdapat banyak kebaikan perkhidmatan kereta sewa Klezcar yang dapat anda nikmati. Antaranya adalah kereta sewa Klezcar amat berkualiti dan tiptop dari segi pemanduan, perjalanan dan lain-lain lagi, harganya juga amat rendah dan berpatutan sesuai untuk semua golongan terutamanya mereka yang berpendapatan sederhana dan rendah. 

Diskaun, tawaran harga dan vaucher juga amat menarik untuk anda dapatkan selain dari memandu kereta sewa Klezcar ke destinasi anda.

 •  Promosi Dan Potongan Harga Terbaik

 

Anda berhak menikmati diskaun, promosi atau potongan harga terbaik berdasarkan tempoh sewa kereta yang anda tempah.

Semakin lama tempoh masa tempahan anda, semakin banyak potongan harga yang anda terima.  Anda juga akan menerima voucher dan hadiah sekiranya Klezcar mengadakan promosi dan lain-lain tawaran lagi.

 

 1. Pelbagai Jenis Pilihan Kereta

Anda boleh memilih kereta jenis kompak, sedan, MPV dan juga mewah untuk anda sewakan. 

Paling penting, semua kereta ini sangat selesa dipandu dan menjadi pilihan ramai pengguna. 

Anda boleh memilih berdasarkan jumlah pemandu atau jenama kereta yang anda suka.

 

 1. Penyelenggaraan Terbaik Dan Terkawal

Semua kereta sewa Klezcar telah diselenggara dengan baik dan terkawal dimana anda tidak perlu risau sekiranya ingin membuat pemanduan jarak jauh dan dekat sekalipun. 

Anda juga boleh mendapatkan khidmat penyelenggaraan daripada Klezcar sekiranya perlu selama mana penggunaan kereta sewa Klezcar anda, iaitu 24 jam setiap hari.

 

 1. Perkhidmatan Pandu Sendiri Atau Sewa Pandu

Kelebihan kereta sewa Klezcar yang jarang terdapat pada perkhidmatan kereta sewa lain adalah dengan menyediakan perkhidmatan pandu sendiri atau sewa pandu. 

Anda boleh memilih sama ada ingin sewa kereta dan pandu sendiri seperti biasa ataupun ingin mendapatkan kereta beserta pemandunya sekali.

Mungkin dalam beberapa hari ini anda ingin rehatkan diri, tak nak memandu, pemandu kereta sewa Klezcar sentiasa sedia membantu anda.

 

 1. Booking Online Realtime

Dengan menempah kereta sewa Klezcar, anda tak perlu risau jika ada apa-apa yang berlaku dan sebagainya lagi kerana tempahan kereta sewa Klezcar dibuat secara Online Realtime. 

Ianya ala-ala booking flight dimana jika sudah buat pembayaran dan tempah, tempat duduk anda pasti ada.

Begitu juga setelah menempah kereta sewa Klezcar, kereta anda sememangnya sudah tersedia untuk tarikh yang anda mahukan.  

 

 1. Boleh Ambil Dan Hantar Kereta Di Cawangan Lain

Anda boleh jimat masa dan tenaga anda kerana tak perlu pergi jauh untuk mengambil atau menghantar kereta sewa anda.

Cukuplah mengenalpasti di mana lokasi cawangan Klezcar yang lain yang paling dekat dengan anda. Anda boleh mengambil dan menghantar kereta di cawangan Klezcar berdekatan anda.

 

 1. Harga Sewa Yang Berpatutan Dan Berbaloi

Ramai pelanggan yang telah menggunakan perkhidmatan kereta sewa Klezcar menjadi pengguna tetap dan sering mengambil kereta sewa Klezcar untuk masa lain yang diperlukan. 

Mereka juga mengesyorkan perkhidmatan kereta sewa Klezcar untuk digunakan oleh semua pengguna kereta sewa lain kerana amat berpuas hati dengan kereta yang berkualiti, murah dan berpatutan.

 

Jom sewa kereta Klezcar dengan membuat tempahan segera di www.klezcar.com

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *